Gözler çabanın aynasıdır!


'Gözler kalbin aynasıdır' sözünden yola çıkarak insanların içinden neler geçtiğini çoğu zaman gözlerine bakarak anlayabiliriz. Dikkat etmemiz durumunda insanların gözlerine bakarak üzüntülü, neşeli, yorgun olduğunu ya da yalan mı doğru mu söylediğini kolaylıkla anlayabiliriz. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın da koronavirüs ile ilgili verdiği çabayı gözlerine bakarak görebiliyoruz.

Dünyanın tümüne musallat olan ve her geçen gün can alan koronavirüsle mücadele kapsamında samimiyetle mücadele edenleri de görüyoruz, bu belayı fırsat bilerek bundan faydalanmak isteyenleri de. İnsanları daha kolay dolandırmak isteyenler, insanları stok yapma düşüncelerine yöneltip fiyatları yükseltenler, insanlarda daha fazla panik oluşturmak için sahte belge yayınlayanlar ve daha farklı kurnazlıklara başvuranlar… Yatacak yeriniz yok!

Şu anda dünya geneline baktığımızda 24 içinde onlarca ya da yüzlerce kişinin korona vakasına yakalandığını görüyoruz. Bu virüsten her gün onlarca insanın hayatını kaybettiğini izliyoruz. Buralarda vakanın neden bu kadar hızlı yayıldığını düşündüğümüzde en büyük sebebin önlemsizlik olduğunu fark ediyoruz. Özellikle İran'da, İtalya'da vakanın görüldüğü ilk günlerde olayın fazla ciddiye alınmadığını ve buna yönelik önlemlerin alınmadığını görüyoruz.

Türkiye'de bu vakanın görülmesi diğer ülkelere göre daha geç oldu. Bu durum bizi biraz daha rahatlattı. Bunun nedeni ise ülkemizde erken önlemlerin alınmasıdır. Vakanın görülmesiyle önlemler daha fazla sıklaştırıldı. Vaka sayısı artsa da diğer ülkelere göre günlük vaka sayısının az olması bizi biraz daha teselli etti.

Vatandaşların en fazla teselli bulduğu ve güvendiği isimlerin en önemlisi Sağlık Bakanı Fahrettin Koca oldu. Vakanın görülme riskinin oluşmasının hemen ardından sürekli medyaya sıcak bilgi veren Bakan Koca, bu davranışıyla hem takdir topladı hem de vatandaşın paniklemesine engel oldu. Hem gelişmeleri hem de tavsiyeleri sürekli canlı yayında vatandaşlara iletti. Bu durum Bakan Koca'nın salgınla mücadeledeki samimiyetini en açık bir şekilde gösterdi.

Sürekli açıklama yapmakla salgının yayılması önlenmez ama tavsiyelerle yayılma hızını en aza indirilebilir. Bu konuda önlemlerin sıklıkla alındığı, vatandaştan bilgi saklanmadığı, olumsuzluk durumunu yok etmek için çalışmalar yapıldığını görmek bile vatandaşları rahatlaymış oldu. Sürekli üzücü ama korkutucu olmadığını iletti. Tedbirle salgının yayılmasının önüne geçilebileceğine inandırdı.
Uyumadığı, salgının yayılmasını en aza indirmek, olumsuzlukların önüne geçebilmek için uğraştığı her halinden belli oldu. Basın açıklamasında gözlerinin kızardığını, şiştiğini görenler gerçekten Sağlık Bakanının büyük mücadele verdiğini bir kez daha anladı. Bir yandan ilgililerle toplantı yaparak sağlık kurulunu yöneltmek, tedbirler almak, bilgi almak ve bu bilgileri kamuoyuna açıklamak gerçekten kolay değil. Bu uğraşla ne kadar yıprandığına şahit olduk Bakan Fahrettin Koca'nın.

İnsanlar zor günlerde yaşadıklarını ve gördüklerini unutmaz. Yıllar geçse de hem Sağlık Bakanının yorgunluğunun aynası olan gözlerini hem de sadece menfaat peşinde olan fırsatçıları unutmayacak.    

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sosyal izolasyon neden bu kadar önemli?

Bu devran hep böyle mi dönecek?